Resources
February 27, 2024

In financiële topconditie met dit handige plan

Veel mensen vinden het moeilijk om rond te komen, laat staan te sparen. Als je altijd een stukje maand over hebt aan het einde van je budget, dan geeft dit veel stress. Uit onderzoek blijkt dat een goed overzicht van je geldzaken de stress vermindert. Maak een overzicht met de 70/20/10-regel én gebruik dit handige stappenplan.

De 70/20/10-regel

Het klinkt misschien een beetje suf, maar door een overzicht weet je beter hoe je ervoor staat. Een overzicht helpt je om aan het eind van de maand meer geld over te houden. Ook als je op dit moment geen financiële druk voelt, kun je met de 70/20/10-regel toch je financiële situatie verbeteren. Deze manier van budgetteren is om jouw uitgaven in lijn te krijgen met jouw inkomsten. Stop met moeilijke methodes en start met de 70/20/10-regel!

De 70/20/10-regel in een notendop

De meeste mensen krijgen hun inkomsten maandelijks op hun rekening gestort. Dit netto-inkomen verdeel je onder in verschillende (denkbeeldige) potjes, namelijk:

  • 70% van jouw netto-inkomen gaat naar de vaste lasten;
  • 20% van jouw netto-inkomen is voor jouw persoonlijke behoeften;
  • 10% van jouw netto-inkomen is voor sparen.

Zo ziet jouw kasboekje er vanaf komende maand uit

Hoe werkt deze vorm van budgetteren en hoe start je ermee? Je start het best met de 70/20/10-regel aan het begin van de maand. Zo kan je precies zien wat vorige maand je uitgaven waren. Volgens de 70/20/10-regel gaat dus 70% van je inkomsten naar vaste lasten. Vaste lasten zijn terugkerende belangrijke uitgaven, zoals je huur of hypotheek, ziektekostenverzekering, energierekening, aflossingen van schulden en boodschappen.

Je hebt bijvoorbeeld een maandinkomen van €2.500, dan heb je dus €1.750 per maand voor je vaste lasten. De 20% is bedoeld voor persoonlijke behoeften in dit geval €500. En de overige 10% is bedoeld voor sparen, in dit geval is dat €250. Heb je tot nu toe weinig spaargeld opgebouwd? Probeer dan in het begin meer geld te sparen. Kijk eens naar de BufferBerekenaar van het Nibud en zie hoeveel spaargeld handig is voor jou.

Dit lijkt natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, let daarom ook op het stappenplan hieronder.

Handig stappenplan voor jouw unieke situatie

Dit stappenplan maakt het makkelijker om jouw kasboekje bij te houden. Ga rustig de stappen één-voor-één af, zodat jij langzamerhand een goed overzicht krijgt van al je inkomsten en uitgaven. Vervolgens kijk je waarop je eventueel kan besparen.

  1. Maak een lijst van al jouw inkomsten. Denk aan je eigen salaris, eventueel dat van je partner, toeslagen, kinderbijslag en misschien nog ander inkomen.
  2. Maak een lijst van al je vaste laten (70% potje). Pak je bankafschriften erbij en kijk eens naar jouw vaste huishoudelijk uitgaven. Denk aan je huur, autokosten, ziektekosten, schulden, sportabonnementen, streamingdiensten, verzekeringspremies en ook boodschappen.
  3. Maak een lijst van je persoonlijke behoeften (20% potje): Dit zijn bijvoorbeeld de koffietjes to-go, nieuwe kleding, vakanties, impulsieve aankopen en uitjes met vrienden. Zoek ze op in je bank app en maak ook hier een lijst van.
  4. Besparen op uitgaven. Bekijk op welke uitgaven je kan besparen, zodat je minstens 10% overhoudt voor het laatste potje. Bekijk per uitgave of je deze perse nodig hebt en of het misschien goedkoper kan.

Opgelucht ademhalen door financieel overzicht

Wat je situatie ook is: je weet nu waar je aan moet werken! De 70/20/10-regel biedt uitkomst voor iedereen, in elke situatie.

Merk je dat het lastig vindt om dit stappenplan zelf op te stellen? Praat met een budgetcoach en krijg de hulp die jij nodig hebt.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Relevante blogs

search icon
Bekijk alles
arrow icon